1. Droždí s lžičkou cukru rozmícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, znovu zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 10–15 minut vzejít.
2. Do mísy prosijeme zbytek mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo (vlažné, ne horké!), špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.
3. Mezitím rozkrájíme omyté švestky na poloviny, vypeckujeme je a promícháme s cukrem. Připravíme si drobenku. Povolené máslo utřeme s cukrem, potom přidáme mouku a namleté mandle a špičkami prstů vytvoříme jemnou drobenku.
4. Plech vymažeme máslem a vykynuté těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme (nejlépe to jde navlhčenou rukou), a to buď do tvaru kulatého koláče, nebo po celém plechu. Poklademe švestkami, posypeme drobenkou a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 stupních asi 20–30 minut, až okraje těsta zezlátnou.